Каква е разликата между Директен, Хибрид и ГМО сортДоста често забелязваме объркване от някой по специализирани или професионални термини. Доста, че сто получаваме въпроси каква е разликата между ГМО, хибриден сорт, директен сорт? Това в най - голяма степен се отнася до сортовете домати. 

В началото искаме да уточним, че АгроГрадина.БГ предлага директни и хибридни сортове но сме категорично против Генно - модифицирани (ГМО) сортове!!!


Директни сортове

Директните сортове са "стари" сортове зеленчуци, които се отглеждат и предават от ръка на ръка през поколенията в  даден географски регион. Те се опрашват свободно, т.е. опрашват се от различни насекоми или от вятъра, но без човешка намеса. Остава неуточнен момента за дефинирането на  "стар" като период. Но това определено са сортове, които са над 40-50 години и отпреди Втората Световна война. Най - важната и отличителна черта на директните сортове е способността им да запазват характеристиките си от поколение на поколение без изменения. Директният сорт се приема като сорт с добри и отчетливи вкусови качества. При директните сортове реколтата е разнородна - от едри до дребни плодове, от кръгли до продълговати.


Хибридни сортове

Хибридите НЕ са ГМО ( Генно-модифицирани сортовe).

Подбирането на родителски сортове с ценни и контрастни качества с висока комбинативна способност се получават хибридни сортове, които съчетават в себе си най-важните стопански качества, които е трудно и невъзможно да се съчетаят в един директен сорт. В резултат на сложни взаимодействия хибридните сортове се отличават с много висока жизненост, дружнозрелост и добивност, по-добра приспособимост към променящите се условия на средата и не на последно място по-добра устойчивост на болести.

Хибридните сортове се създават когато селекционери умишлено кръстосват два различни сорта семена с цел да създадат нов хибрид, който да съдържа най-добрите характеристики от всяко родителско растение. Кръстосаното опрашване е натурален процес, който се случва и в природата между членове на едно и също семейство растения.

В изкуственото кръстосване, опрашването е строго контролирано, за да се кръстосат точно определени растения и да се постигнат желаните характеристики на новото поколение, като по-голям размер и по-добра издържливост на болести.

Разработването на един хибрид обикновено отнема години, но пък резултатите си заслужават: издържливост, ранна зрялост, по-висок добив, подобрени вкусови качества, повишена издържливост на болести и др.

Известно е, че хетерозисните семена се използват еднократно. От получените плодове не могат да се вземат семена за следващата сеитба, защото от тях се получават разнообразни форми включващи родителските сортове. Тъй като производството на хибридни семена е по-сложно, тяхната цена е по-висока, но това е един разход, който се отплаща многократно.

Характерно за хетерозисните (хибридните) сортове е, че те се отличават с много изравнена продукция с висока пазарна стойност. Често в тях са включени гени, които подобряват качествата на плодовете напр. - доматите са без зелен пръстен около дръжката, без ребристост и с хубави гладки плодове и др.

 Генно-модифицирани сортове

На първо място трябва да уточним, че АгроГрадина.БГ е категорично против ГМО и не продава такъв тип семена. Съветваме и призоваваме да не използвате семена с неясен произход. Всички семена предлагани от нас са минали през проверка, контрол и сертификация от ИАСАС (Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол).

ГМО или генетично модифицираните организми са растения, животни или микроорганизми, чийто генетичен състав е модифициран в лаборатория, чрез генно инженерство или трансгенна технология. При процеса гени от ДНК от един вид се извличат и изкуствено се инжектират в гените на друго растение или животно. Чуждите гени могат да са от бактерии, вируси, насекоми, животни или дори хора. Тъй като това включва трансфер на гени, ГМО са известни още като „трансгенни” организми. Чрез генното инженерство се създават комбинации от растителни, животински, бактериални и вирусни гени, които не се срещат в природата или не могат да произлязат чрез традиционните методи на кръстосване.
Различни сортове домати може да намерите тук:

https://www.agrogradina.bg/semena-domati

Още семена за различни сортове зеленчуци може да намерите тук:

https://www.agrogradina.bg/semena-za-plodove-i-zelenchuci

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни статии