Физалис (ядлив) в саксия

Модел 276556
-45 %
П Р О М О Ц И Я

Кратко описание


Физалис (ядлив) в саксия Онлайн магазин agrogradina.bg представя на вашето внимание ядлив Физалис в саксия, познат още като глинена боровинка или изумрудено зрънце. Физалисът е екзотичен плод от... Прочети повече...

19.99 лв. 10.99 лв.

 • Наличност В наличност


Въпрос
Експресна доставка

Експресна доставка

1 до 3 дни

Преглед

Преглед

Можеш да провериш пратката

Качество

Качество

100% гарантирано качество

Физалис (ядлив) в саксия

Онлайн магазин agrogradina.bg представя на вашето внимание ядлив Физалис в саксия, познат още като глинена боровинка или изумрудено зрънце.

Физалисът е екзотичен плод от семейството Картофови, представляващ над 70 вида тревисти растения. От тях, 20 са ядливи, а пет се култивират. Този изключителен плод произхожда от субтропични или умерени климатични райони, като най-големите производители са Колумбия, Южна Африка, Бразилия, Мексико и Перу.
Физалисът е зрънце, плод, зеленчук или цвете, за което трябва да положите минимум грижи и усилия при  отглеждането му. Поради високото съдържание на аскорбинова киселина, витамини от група В и други полезни вещества, физалисът се използва широко в кулинарията и народната медицина. Растението печели слава по целия свят със своите добри вкусови качества и полезни свойства. 
Известен като "домат в обвивка", "мексикански домат", "еврейска ягода" или "цариградско грозде", физалисът се отличава с висока добавена стойност. От корена до плода, този плод има много полезни свойства. Листата и корените му са използвани във фармакологията, а плодът се консумира за приготвяне на различни десерти и напитки.

Пресни плодове или лекарство, приготвено от физалис, се препоръчва да се приемат от хора имащи:

 • заболяване на бъбреците;
 • холецистит;
 • болест на Боткин;
 • ревматизъм;
 • хипертония;
 • след операция;

Указания за отглеждане:
 

 • Физалисът изглежда доста подобен на роднината си домат ( Solanum lycopersicum ), с който имат сходни нужди по отношение на местоположението, нуждите от хранителни вещества и отглеждането. Физалисът може да се адаптира към повечето видове почви – ще расте почти навсякъде. Въпреки това, за да сте сигурни, че вашето растение дава много плодове, не го засаждайте в прясно наторена почва. В почва с твърде много хранителни вещества има тенденция да произвежда много листа, но почти никакви цветя или плодове. Най-добри резултати могат да се постигнат в доста песъчлива и нормална градинска почва.

 • Почвата също трябва да е достатъчно влажна, така че може да се наложи да посягате към градинския маркуч от време на време. Той е истински любител на слънцето, така че не цъфти добре и почти не дава плод на полусенчести места.

 • Когато избирате място, уверете се, че има добър въздушен поток: избягвайте да отглеждате растенията твърде близо едно до друго и на неподвижен въздух. В противен случай растенията могат лесно да пострадат от нашествия на гъбични заболявания или вредители като белокрилка и трипс.

 • Тъй като растенията физалис не са устойчиви на замръзване, внимавайте да не ги засадите, докато не премине последната слана. Това обикновено е около средата на май.

В саксия ли да отглеждате физалис или в градината?

Изберете метода на отглеждане, който е най-подходящ за вашите нужди: в градинска леха за едногодишни растения или в саксия за презимуване на многогодишно растение.

 • В саксия (контейнер):

Изберете саксия с отвори за оттичане на излишната вода, тъй като физалисът не понася преовлажняване. Саксията трябва да е с диаметър най-малко 30 сантиметра и дълбочина 50 сантиметра, за да осигури достатъчно място за растението. Когато отглеждате физалис в саксии, използвайте почва за саксии, смесена с малко пясък, чакъл, експандирана глина или перлит. Слънчево и защитено място близо до стена е идеално за отглеждане на физалис в саксия.
 

 • В градината:


От средата на май вече не се очакват късни слани, така че е време за разсаждане на физалиса. Изберете слънчево, защитено място, за предпочитане близо до стена, която може да съхранява топлина, за да поддържа растението топло през нощта. Изкопайте дупка, която е с около пет до десет сантиметра по-голяма в диаметър от саксията. Смесете чакъл или пясък в тежки глинести и глинести почви, за да осигурите добра аерация на почвата. След това поставете физалиса в дупката за засаждане и я напълнете със смесената почва. Притиснете прясната почва и полейте добре младите растения. Когато засаждате, раздалечете растенията на около половин метър едно от друго, за да осигурите добра циркулация на въздуха между тях. 

Въпреки че не е устойчив на замръзване, физалисът може да презимува без замръзване и ще даде още по-обилни добиви в продължение на няколко години. За целта внесете на закрито през октомври преди замръзване и го дръжте на хладно, но светло място при около 10 до 15 °C (оранжерия) или покрийте растението до средата на май. Подрязването на физалисът гарантира, че растението се разклонява храстовидно. 

Височина на растенията: 20-30 см

Размер на контейнера: 1 литър;  Ф13см 

Цената е за 1 брой.

За продукта няма отзиви.

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
Сходни продукти

Етикети: саксия, PHYSALIS, ЯДЛИВ, Физалис, разсад, edible, екзотичен, китайски, фенер, fizalis, qdliv, saksiq, kitaiski, fener,