ИСТИНСКО ЧУДО В МЕДИЦИНАТА! Сладкият пелин убива раковите клетки, твърдят учени!


  •     Градинаря
  • |
  •   Публикувано на: 2020-03-14
  • |
  •   Видяно от: 4683

Сладък пелин е билка , използвана от дълбока древност. Надземните растителни части и масло се използват за лекарства.

Какво общо имат Едгар Дега, Винсънт ван Гог и Пабло Пикасо, освен че имат невероятни художествени способности?

Тези трима художници споделят любов към абсент, направен от пелин, анасон и копър.  Но знаете ли, че пелинът също има способността да подпомага много общи, а и сериозни здравни заболявания? Ако погледнем към медицинската литература, то тя подкрепя клиничната ефикасност на артемизининът и неговите производни срещу всички форми на човешка малария. Други изследвания дават силни резултати за тази билка срещу ракови клетки и антибактериална и противогъбична инфекция.

Какво е сладък пелин ?

Artemisia annua ( Сладък Пелин) е медицинско растение, което е с произход от Китай и местно е известно като qing hao. Известен е още като сладък пелин. По принцип плодовете на растението Artemisia annua – артемизининът имат клиничната ефективност, която може да се пребори с маларийния вирус и маларийната болест. Нещо повече, артемизининът се превърна в много популярна билка и се използва широко. Ето защо се препоръчва и се правят проучвания заради широкото разпространение и броя на доволните потребители, които свидетелстват за това. Това растение наистина е чудесно за повишаване на имунната система и убива радикални организми и вируси, които преобладават в човешкото тяло. Също така, непосредственият ефект от тази добавка я прави по-ефективна при нейното използване.

Може ли Сладкия пелин да помогне за лечение на рак?

Растението Artemisia annua може да има противоракови свойства, въпреки че в момента няма категорични доказателства, че може да помогне за борба с рака при хората. Изследванията на неговите противоракови свойства обикновено имат малки размери на пробите или използват животински модели вместо хора. Някои изследователи смятат, че артемизининът взаимодейства с желязото, за да образува свободни радикали в тялото. Свободните радикали са съединения, които убиват клетките. Раковите клетки абсорбират много желязо, което ги прави потенциално много по-податливи на увреждане от тези свободни радикали.

Колко мощен е пелинът?

С една дума – много.  Това е благодарение на това , че източникът на ключовата съставка на билковия лекарствен продукт е артемизининът, който е най-мощният антималариен продукт на пазара. Но ползите от него не спират до тук. Научните изследвания също показват, че пелинът може дори да убива раковите клетки. Може да се използва и за лечение на анорексия, безсъние, анемия, липса на апетит, метеоризъм, стомашни болки, жълтеница и нарушено храносмилане. Наистина ли можем да кажем, че това растение може наистина да убие паразити и рак? Изследванията казват „да“, а положителните медицински тестове продължават да идват.

История на билката

Билката сладък пелин е използвана в медицината за лечение на треска преди повече от 2000 години, като и за лечение на малария преди 1000 години в Китай. Кингао, китайският термин за растението, означава „от зелената билка“. Сега в Китайската народна република билката се ползва за терапевтичната употреба и лечение на треска и малария. Билката се приготвя с гореща вода според традиционната китайска медицина.

Етнофармакологично проучване показва, че 40% от артемизинин  може да бъде извлечен от  части на растението чрез прости методи за приготвяне на чай.

Други ползи за здравето от Артемизия ануа

Освен че е едно от широко използваните лекарства за лечение на малариен вирус. Все още има други ползи, които можете да получите от артемизинин.

При малария

Артемизининът и неговите производни са токсични за маларийния паразит при нормални концентрации, причинявайки специфични мембранни структурни промени в стадия на еритроцитите, които убиват паразита. По принцип механизмът на действие включва 2 стъпки: активиране, последвано от алкилиране. Желязото активира артемизинин в свободен радикал чрез желязо-медиирано разцепване. Втората стъпка, алкилирането, включва образуването на ковалентни връзки между получените от артемизинин свободни радикали и малариалните протеини.

Сладък пелин убива раковите клетки

Според скорошни проучвания, артемисинин може да убива желязо-обогатени клетки при рак на гърдата, подобни на начина, по който убива паразитите, причиняващи малария, което го прави потенциална възможност за естествено лечение на рак при жени с рак на гърдата. Раковите клетки са богати на желязо, тъй като те обикновено се накисват, за да улеснят клетъчното делене. Изследователи в проучване от 2012 г. са изследвали проби от клетки на рак на гърдата и нормални клетки на гърдата, които първоначално са лекувани, за да увеличат максимално съдържанието на желязо. След това клетките се третират с водоразтворима форма на артемизинин, екстракт от пелин. Резултатите са доста впечатляващи. Нормалните клетки показват малка промяна, но в рамките на 16 часа почти всички ракови клетки са умрели и само няколко нормални клетки са били убити. Биоинженер Хенри Лай вярва, че раковата клетка в гърдата съдържа от 5  до 15 повече рецептори, отколкото обикновено, тя абсорбира желязо по-лесно и по този начин е по-податлива на нападението от артемизинин.


Премахва паразитите

Пелинът се използва за елиминиране на червеи, особено кръгли червеи. Това е една от най-разпространените инфекции, която може да се предаде от човек на човек.Отдавна са известни способностите на пелина да унищожава паразити.Кръглите червеи са паразити, които също заразяват човешките черва. Oстриците (Pinworms) могат да причинят силен сърбеж в аналната област, докато кръгли червеи могат да причинят кашлица, недостиг на въздух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло и наличие на червей в повръщане или изпражнения. За щастие обаче природата ни е дарила с 3 необикновени билки – сладък пелин, черен орех и карамфил. Доказано е, че когато тези три билки са взети по едно и също време, заедно те могат да разрушат жизнения цикъл на паразита.

Съдържа антимикробни и противогъбични способности

Проучванията  показват, че етеричните масла от пелин имат антимикробна активност. Анализите, показват, че масло от сладък пелин показва широк спектър на антимикробна активност срещу няколко бактериални щамове, включително шерихия еколи и салмонела. Всяка година се оценява, че салмонела заразява над 1 милион души, пренасяни от храни само в САЩ, като има  19 000 хоспитализации и 380 смъртни случая. Шерихия еколи е друг, който се отнася до вида бактерии, които могат да причинят редица проблеми от диария и инфекции на пикочните пътища до пневмония и други заболявания.

За стомашно-чревния тракт

Много хора се обръщат към естествени и алтернативни лечения, когато става въпрос за проблеми със здравето на стомашно-чревния тракт. Проучванията показват, че билковите лекарства, като пелин, са толкова добри, или дори по-добри при борбата с бактериалния свръхрастеж или симптомите на SIBO.

Какви са причините за SIBO?

Стомашно-чревния тракт е една мускулната тръба, през която смилаемата храна се транспортира по пътя си към дебелото черво. Координираната дейност на мускулите на стомаха и тънките черва задвижва храната от стомаха, през тънките черва и в дебелото черво. Тази мускулната дейност е от значение за смилането на храната, но също така е важна, защото измита бактериите от тънките черва и по този начин ограничава броя на бактерии в тънките черва.Всичко, което пречи на развитието на нормалната мускулна дейност, чрез тънките черва може да доведе до SIBO. Просто казано, всяко състояние, което пречи на мускулната активност в тънките черва позволява на бактериите да останат по-дълго и да се размножават в тънките черва. Липсата на мускулната активност също може да позволи на бактериите да разпространява назад от дебелото черво и в тънките черва.


Източници:
  • Singh NP, Lai HC  2004 Jul-Aug;24(4):2277-80.
  • Антиканцерогенно действие на антималярийните артемизининови съединения
  • Bilkabg.com
  • Начин на действие и анти-кандидозна активност на сребро наночастиците от Сладък пелин ( 2019, юли) 


Свързани продукти:

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни старии