Грижа за градината през ФевруариГрижа за градината през Февруари

Време е да отворите нова страница в личния си календар на градинаря. Едва ли има смисъл да споменаваме какви са огромните ползи от воденето му. Ако за първи път създавате своя календар, помислете какво трябва да съдържа той. В текстова или в таблична форма може да опишете всички интересни наблюдения. Там трябва да намерят место и датите, на които приготвяте разсад, засявате, прибирате реколтата. Информацията, свързана с растежа и с болестите както и с условията, които допринасят за това, също може да присъстват в календара. В него редовно записвайте всичко, което ще ви е от полза през следващата година в градината. Пак в него нанесете графиките за подреждането на културите в лехите през текущата година.
През февруари е време, ако все още не сме си избрали, какви семена желаете да засаждате да го направите и да си ги набавите. През този месец трябва да подготвите парниковите лехи, за предстоящият разсад или ако не разполагате с такива, да намерите най-подходящото място където ще отгледате своя разсад.
Много от най-хубавите летни цветя се произвеждат от разсад. Семената за производство на разсад се засяват с специални мини оранжерии, табли за разсад или торфени саксии, които се пълнят с торфен субстрат или друга почвена смес в зависимост от изискванията на различните цветни култури. Такива цветя са мушкто, сакъзче, петуния, лобелия, целозия (пламъче), кученце,  и др. Семената не се засипват с торфен субстрат, а само леко се посипват и пулверизират. Ако разполагате с мини оранжерия е хубаво да покриете с прозрачният капак, за по бързо и лесно покълване. В зависимост от начина, по който сте засадили семената се определя дали ще трябва пикиране (пресаждане) или не. Ако сте направили разсада от цветя в обща тарелка или в табла за разсад с малки гнезда, трябва да пикирате растенията.
Хубавите дни на февруари трябва да се използват за резитба и за почистване на декоративните дървета и храсти с опадливи листа. Също така това време е подходящо за резитба на овощните дървета, но не трябва да забравяте че за правилна резитба освен желание са ви необходими и две неща добри ножици и овощарска замазка. Хубаво е преди резитба, освен да си набавим необходимите материали но и да огледаме добре дърветата и да преценим какво трябва да се отстрани. Може да прочетете повече в нашата тема Стъпка по стъпка ръководство за подрязване на дървета. През февруари може да продължи събирането на калеми, а към края на месеца в южните райони при топло време може да се започне и с присаждане. Ако през февруари овощните дървета не са торени с фосфорни и калиеви торове, това може да се направи към края на месеца.
Когато засадените през есента ягоди и малини са изтеглени от студовете, почвата около тях трябва да се отъпка. До края на месеца е необходимо да се приключи с резитбата на плододаващите храсти френско грозде и на плододаващите леторасли на малините, които да се съкратят с 15-20 см. Старите малинови стъбла и слабите издънки трябва да се премахнат.
През втората половина на месеца може да се извърши зимното пръскане на възрастните овощни дървета, по които има по-голяма плътност от зимуващи форми на овощни акари, щитоносни въшки и други неприятели. Пръскането на дърветата може да се извърши с помощта на пръскачка.
В началото на февруари трябва да се засеят семената за ранно производство на домати. Повече по темата може да прочетете в нашата статия Стъпкапо стъпка ръководство за засаждане на домати в биоразградимите торфени саксиии Производствона разсад. Сега се засява и семената на патладжана, ако това не е направено още края на януари. Други семена, които може да засадите по това време за ранно отглеждане са целина, зеле, салати, марули и др. Ако е подходящо времето към края на месеца маже да се засее спанак, салатно цвекло, арпаджик и пащърнак. Към края на месеца е време да се засадят семената за ранно производство на моркови. В същото време поникналият разсад от ранен пипер трябва да се пикира (пресади). От 20.02 до 01.03 се засаждат семенатаза разсад на пипер за средноранно произвадство.

Свързани продукти:

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.

Свързани статии:


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни старии