Производство на разсадПроизводство на разсад


Отглеждането на индетерминантните (колови) сортове може да се извърши чрез пикиран и непикиран разсад.


Отглеждане чрез пикиран разсад.

С цел получаване на по-ранна продукция от индетерминантните сортове домати сеитбата може да се извърши в периода 1-20 февруари (срока за сеитба на ранни домати). Гъстият разсад се отглежда в отопляеми помещения или оранжерии. Семената се засяват в специални тарелки или табли за разсад. Съдовете се пълнят с обеззаразен торфен субстрат. Смеската се навлажнява, подравнява, уплътнява и след това разпръснато или в редчета се засяват семената. По-гъстата сеитба води до изтегляне на растенията. Семената се подсипват с торфен субстрат така че да покрие семената, уплътнява се и се полива с пулверизатор. Сандъчетата се покриват с полиетиленово фолио, което задържа влагата, акумулира топлина и осигурява по-добро поникване. Фолиото се отстранява при поникване на първите растения. Вместо фолио за покриване може да се използват мини оранжерии. При добри посевни качества семената поникват за 5-7 дни. След отваряне на котилидонните листа се поддържа по-ниска температура – 15-16оС през деня и 12-13оС през нощта. Намалява се и влажността на почвата. След една седмица е необходимо повишаване на температурата – дневна 16-20оС и нощна 14-16оС. При изтегляне на растенията те се подсипват с торфен субстрат до котилидонните 

(несъщински, първи) листа, което води до образуването на корени. При образуване на първа двойка същински листа и зачатъци на втора двойка (кръстосване) растенията се пикират в пластмасови саксийки, табли за разсад или торфени кофички със същия торфен субстрат. Пикира се на дълбочина 0,5-0,7 cm от котилeдонните листа. Почвата около стъблото и коренчето се уплътнява и внимателно се полива. Целта е да се увеличи хранителната площ и обема на въздуха, необходими за по-нататъшния растеж и развитие на растенията. След пикиране температурата не трябва да надвишава 20оС в слънчеви дни и 15-18оС в облачни дни и през нощта. След образуване на 4-6 листа тя се понижава с 2-4оС. Полива се умерено. Прекалената влажност води до изнежване на разсада. С цел подпомагане и укрепване на разсада може да се използва Биостимулатор за по-добра кълняемост и мощна коренова система. Една седмица преди изнасяне на разсада поливките се намаляват значително и се полива само при завяхване на растенията. Това помага за закаляването им. Готовият за засаждане разсад е с височина 25-35 cm, 7-8 листа и зачатъци на бутони на първо съцветие.


Отглеждане чрез непикиран разсад


Технологията е типична за средноранно полско производство на домати. Семената се засяват през втората половина на март в неотопляеми стоманено-стъклени или пластмасови оранжерии с вътрешни тунели. Почвата се наторява, провежда се основната и предсеитбената обработка и се оформят лехите. Лехите се навлажняват и се покриват с полиетиленово фолио 10 дни преди сеитбата с цел затопляне на почвата.Засетите площи се покриват със смеска с дебелина на слоя 1,5 cm, която се уплътнява и в зависимост от почвената влага се полива. Разсадът не се пикира. За да се избегне изтеглянето му култивационните съоръжения се проветряват редовно, а поливането се свежда до минимум. Растенията са готови за изнасянето им на постоянно място след 45-50 дни. Разсадът се изнася на полето от 1-10 май. Разсажда се ръчно или с машина.


Източник: НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА АГРАРНИ НАУКИ ИНСТИТУТ ПО ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИМАРИЦА
Различни сортове домати може да намерите тук:

https://www.agrogradina.bg/semena-domati

Още семена за различни сортове зеленчуци може да намерите тук:

https://www.agrogradina.bg/semena-za-plodove-i-zelenchuci


Свързани продукти:

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни статии