Какво причинява полягане и изтъняване на разсада и как да се справим? 

Какво причинява полягане и изтъняване на разсада и как да се справим?

Разсадът поляга обикновено, когато има издължени стъбла и изглежда крехък. Ако вашият току-що покълнал разсад изглеждат така, това може да се дължи на една от трите най-често срещани причини:
·         Недостатъчна светлина. Това е обичайната причина, поради която се развиват дълги, високи и тънки стъбла. Младите растения трябва да се борят за достъп до нужната им светлина, а тя може да бъде осигурена от слънцето, индиректен източник или топлинна лампа.
·         Липса на почвена влажност. Младите растения могат да израстват слаби, с издължени стъбла, ако торфеният субстрат за отглеждане на семена изсъхне или е с лоши качества. Поради тази причина трябва внимателно да подбирате субстрата за засаждане. Може би просто сте забравили да поливате достатъчно често! 
·           Високи температури. Топлината също може да доведе до бърз растеж. Това кара стъблата да растат по-бързо от листата. Така разсадът има неуравновесен растеж. Това може да се случи при горещо време или на закрито, ако температурата е твърде висока.


 „Грешките са инструменти за учене. Оценете вашите опити. Да правиш грешки е знак, че се опитваш да направиш нещата по-добре. Обикновено има малко наказание за грешки, ако се учите от тях. ”- Тоби Хеменуей, градината на авторката Гая

4 фактора, които трябва да се вземат предвид при полегнал разсад
Трябва ли да изхвърлите разсада си и да започнете отново да отглеждате семена? Или могат да бъдат спасени и да прераснат в здрави възрастни растения? Това зависи!


1. Тези семена ли са единствените, които имате? Ако е така, те вероятно са ценни и си струва да положите малко усилия за спасяването им.
2. Имате ли много семена? Ако тези покълнаха само през последната седмица или малко повече, може би можете просто да започнете отново. Наистина не сте загубили много.
3. Сеете ли късно през сезона? Това определя колко време трябва да чакате. Ако сега не отгледате тези растения и да ги вкарате в почвата, ще пропуснете ли прозореца за засаждане?
4. Какъв цикъл на Луната е сега? Може да сте в състояние да го използвате във ваша полза. Ако е оптимално време за отглеждане на семена в следващите няколко дни, да започнете отново може би е добра идея. Дори като резервен план!

Много въпроси....

„Продължавайте да сеете семето си, защото никога не знаете кое ще расте - може би всичко ще стане.“ - Алберт Айнщайн


Как да коригираме полегнал разсад?
Има няколко прости поправки за слаб и полегнал разсад!
 
1. Достатъчна светлина
Вашите малки растения са приведени към прозореца или източника на светлина? Ако е така, обръщайте ги всеки ден, така че да растат прави, вместо да се огъват. В идеалния случай ги преместете на по-подходящо място, където светлината е по-силна. Например в близост до прозорец на закрито, в оранжерия или защитено място на открито. Независимо дали отглеждате разсад за домати, краставици, тиквички, пипер, билки, цветя или други растения светлината е един от основните фактори.


2. Суха почва
Това може да е очевидно, но бихте могли да опитате с по-лесни варианти да избегнете този причинител! Един от начините да поливате вашите разсади е като сложите по дълбока подложна табла за събиране на водата. Друг помощник в запазването на почвената влажност са мини оранжериите. Оставете торфеният субстрат да „изпие“ толкова влага, колкото е необходимо. Не твърде много обаче. Не искате семената ви да изгният! Дръжте пулверизатор за пръскане под ръка около разсада. Това също може да ви подтикне редовно да поливате. Също така може да обогатите и с някои от нашите водоразстворими торове за правилно развитие на разсада на всякакси видове зеленчуци, плодове, билки и цветя, като домати, краставици, тиквички, пипер, патладжан и др. видове.

 

 
3. Лоша почвена смес за отглеждане на семена
Хубаво е внимателно да подберете субстрата за засаждане, така че той да дава всичко необходимо на вашият разсад. Може за си закупите готова, обеззаразена торфена смес или сами да си направите своя за отглеждане на семена. Ако почвената ви смес изсъхне твърде бързо, тя може да няма идеалните свойства, които са ви необходими, за да поддържа постоянно адекватна влага. Субстрата с добри качества трябва да се чувства влажен, но не прекалено сух или твърде мокър. Прекалено много влага - разсад гние, твърде сухи – стават слаби и полегнали.


„Независимо дали отглеждате разсад за ядене или продажба, вашият субстрат за отглеждане на семена е много важна съставка за успех.“


4. Твърде горещо
Преместете младият разсад на по-хладно място или осигурете защита чрез засенчване с филтрирана светлина. Уверете се, че имат достатъчно влага, ако времето е топло.


5. Пикиране (пресаждане)
Ако вашите разсади са достатъчно зрели за пикиране, това също може да реши проблема. Нежно пресадете разсада си, за да станат по здрави стъблата. Може да използвате, торфени саксии, табли за разсад или пластмасови саксийни. Това ще ги насърчи да се заздравят и да се приготвят за преместване на постоянно място! Ако вашият доматен разсад имат дълги и криви стъбла, едно решение е да ги засадите дълбоко. Погребете най-малко две трети от стъблото под почвата. Това може да насърчи разсада да отглежда нови корени по дължината на заровеното стъбло.


 
Бързи стъпки за здрав разсада!

 

Стъпка  1

Засадете семената си!
Може да използвате различни методи и материали, като табли за разсад, мини оранжерии, торфени саксии и др. Засаждайте само в субстрат специализиран за тази цел. Степента на покълване обикновено варира от 70 до 99 процента, така че трябва да засадите повече семена, отколкото смятате, че наистина ще ви трябват. Покрийте леко с торфен субстрат и полейте внимателно с пулверизатор.

 

Стъпка 2


Гледайте кога семената ще поникнат!
Хубаво е в началото да използвате мини оранжерия, тъй като тя запазва температурата, разпределя светлината и задържа влажността. Разсадът расте, докато се появят два комплекта същински листа.

Стъпка 3
Стоп - Не разкъсвайте!
Използвайте ножица, за да отстраните всякакви слаби или недоразвити растения. По този начин ще разредите разсада и ще дадете повече място. Останалите растения ще имат възможност да се развиват правилно, без да се нарушават корените им.

Стъпка 4
Нахранете вашите разсад!
За здрави растения със силни коренови системи започнете да прилагате около веднъж седмично водоразтворим тор, като например рутмос или вкореняващ тор. Този тип тор подпомага правилното развитие на младият разсад, и спомага за по-добро развитие в последствие на растението.

Свързани продукти:

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

  • Reviewed by: Милан
  • |
  • Reviewed on: 2020-01-23
Rated on:

Благодарение на вас научих много важни неща и тази година вярвам ще се справа успешно! Чакам с нетърпение всяка ваша статия!

Популярни статии