Опазването на разсада чист от болести и неприятелиОпазването на разсада чист от болести и неприятели


Засаждането на полето на качествен разсад, чист от болести и неприятели е предпоставка да се намалят третиранията на големи площи с химични средства. Това ще доведе до опазване на околната среда от замърсяване и получаване на по-високи добиви качествена продукция с по-ниска себестойност.

Доматовият разсад се напада най-често от сечене, кафяви листни петна, сиво гниене, понякога и от листна плесен и брашнеста мана. От неприятелите през този период се срещат попово прасе, листни въшки, оранжерийна белокрилка, трипси, миниращи мухи. По-рядко вреди паяжинообразуващият акар, гъсеници на нощенките, голи охлюви и други.

Опазването на разсада чист от болести и неприятели може да постигнете чрез  следните четири важни правила:

-          Избор на помещение. Разсадите се отглеждат в отделни помещения, изолирани от възрастни растения, които са резервоар на болести и неприятели.

-          Правилен избор на субстрат. Сеитбата и пикирането се извършват в обеззаразенисубстрати. Площите се поддържат чисти от плевели, а разсадите се обследват редовно за поява на вредители.

-          Избор на качествени семена за домати. Сеят се само семена с ясен произход и контрол над качеството, които може да закупите от нашият он-лайн магазин www.agrogradina.bg 

-          Избор на качествени торове. За подхранване на растенията може да използвате нашата богата гама от БИО водоразстворими торове, както и нашите вкореняващи торове.


Свързани продукти:

Автор: Градинаря


Това е основният автор на статии и съветник в нашия екип.


Започнете дискусията...


За да оставите коментар или да отговорите на публикации, моля Вход

Оставете първия коментар или оценете статията...


За да оставите отзив и оцените статията, моля Вход

Популярни старии