Целина

819
Микс от семена за Витаминозна Салата В този микс са селектирани четири вида семена, които са подход..

2,30 лв.

248
Целина главеста Популярен късен италиански сорт с нелютива вътрешност. Подходящ за директна консума..

0,90 лв.

249
Целина Листна Високопродуктивен сорт с едра, силно облистена розетка. Листата са тъмнозелени с дълг..

0,90 лв.

609
Целина Паскал Ранен сорт с много добри вкусови качества, издържлив на заболявания. Използват се вси..

0,90 лв.

3023
Целина Голиат F1 Растенията са студоустойчиви, кълновете на целината издържат до -4 - -5 градуса по..

3,00 лв.

250
Целина Дръжкова Ранен сорт с много добри вкусови качества, издържлив на заболявания. Използват се в..

0,90 лв.

Показани са от 1 до 6 от 6 резултата (1 страници)

Цѐлината, позната още като керевиз или кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза и моркова – Сенникоцветни.В природата целината расте по заблатени и влажни места, както и във влажни пясъци. В България е естествено разпространена по цялото Черноморие и по поречията на Дунав, Марица, Струма. Среща се и в цяла Европа, с изключение на най-северните региони. 

Целината се използва в кулинарията и като кореноплоден зеленчук (стъбла, корен), и като подправка (листа). За целта има култивирани различни сортове — например с дебели и сочни стъбла или с добре развит корен.

Използва се в различни диети, тъй като е ниско калорична, богата на витамин C и с много ниско съдържание на натрий.

Самостоятелно целината може да се консумира сурова в салата или като прясно изцеден сок, или варена в супи и бульони. Като подправка се ползва и сушена, и свежа, като намира приложение и в маринатата на различни видове туршия. Подхожда на месни ястия и ястия с картофи.

В САЩ е популярно нарязаното стъбло на целината да се топи в дресинг от синьо сирене и да се яде с пилешки крилца или други предястия или основни ястия.